ChampdAction Logo

URBAN IN C ANDERLECHT

HISTORISCHE MINIMALISTISCHE COMPOSITIE IN C VAN TERRY RILEY ALS STADS- EN PARTICIPATIEPROJECT VOOR  HET GROOT VOLKSFEEST IN HET KADER VAN HET SINT GUIDO MILLENNIUM IN ANDERLECHT

Concept : ChampdAction
Productie : Met-x ism ChampdAction


Het ‘Urban IN C Project’, een project van het Antwerpse productiehuis voor nieuwe muziek ChampdAction  is een interactief participatieprogramma waarin de stad het parcours is met de musici als pioniers. De rode draad doorheen deze muzikale reis is een ritmische clicktrack, hoorbaar door heel de stad, die de musici op het juiste spoor houdt. Een dynamische voorstelling waarin zowel de performers als het publiek vrij zijn hun eigen weg in te slaan.
Voor de urban versie van IN C in Anderlecht op 9 september 2012 nodigde Met-x , het Brussels huis van en voor muziekmakers ChampdAction uit om samen een unieke versie te maken voor Anderlecht op het Dapperheidsplein voor  de Sint Guido toren in het kader van het groot volksfeest in het kader van Sint Guido Millennium.

In C - Terry Riley

Historisch gezien is ‘IN C’ van de Amerikaanse componist Terry Riley (1935) één van de allereerste minimal werken. De basisprincipes die later de fundamenten van de minimal muziek zouden gaan uitmaken, zijn er reeds in vervat: een minimum aan materiaal, modules die herhaald worden, stapeling, faseverschuiving, open vorm, lange duur, psychische beleving.... ‘In C’ was het werk dat later componisten zoals Steve Reich, Phillip Glass inspireerde tot het schrijven van hun minimal werken. Hun betrachting was om met zo weinig mogelijk middelen een zo’n groot mogelijke expressie teweeg te brengen. De psychische ervaring, in de hand gewerkt door herhaling en symmetrie, speelt een grote rol in de perceptie van deze werken en in de eerste minimal muziek. Korte motieven worden herhaald en gestapeld. Er ontstaat een muzikale zindering!

‘IN C’ is één van de zeldzame hedendaagse muziekwerken dat door amateurmusici en studenten gespeeld kan worden zonder aan artistieke kwaliteiten in te boeten.  De directe beleving is erg groot en de ontlading op het einde van het concert is zowel voor uitvoerders als publiek zeer intens.

Elke keer opnieuw wordt een totaal nieuwe versie gecreëerd door samen te werken met specifieke lokale groepen en artiesten. Voor de versie in Anderlecht worden naast de professionele muzikanten van ChampdAction en Met-x verscheidene (amateur)groepen verwacht uit binnen – en buitenland : Remork (Brussel )  , Sans Tambour ni trompette (Luik ) ,   Fansifar (Schaarbeek ),   Babelooze (Etterbeek),   Rambi Bambo (Brussel ), Brecht-Eissler koor (Brussel) , Klavierschippers (Ijmuiden), Mââk (Brussel ) ,  les estourdions  , orkest met outlaw muzikanten.                    

ZONDAG 9 SEPTEMBER 2012 – 15.30 uur

Dapperheidsplein – Anderlecht

IN C – Terry Riley
Olv ChampdAction en Met-x

GRATIS

Meer info :

Repetitie video

www.met-x.be

www.champdaction.be

 

 

 

 

 

 Kalender

09/09/2012 Sint Guidokerk - Anderlecht 15:30

© 2004-2023 ChampdAction