ChampdAction Logo

TIME CANVAS 2010

Voix Instrumentalisée  -  Focus op stem

In samenwerking met M HKA - Antwerpen

Met dank aan Institute for Living Voice, deSingel, Muziektheater Transparant en OORWERK

 

In 2003 werd de eerste editie van TIME CANVAS georganiseerd, een samenwerking tussen Champ d'Action en het Antwerpse museum voor hedendaagse kunst M HKA.  In deze nieuwe formule werd de muziek gepresenteerd als een eendaagse 'tentoonstelling', een museum vol klank.  Het publiek wandelt er rond en maakt keuzes, het bepaalt zelf zijn tijd-ruimte ervaring, dit in tegenstelling tot de tijd-ruimte ervaring in de concertzaal die collectief en unilateraal is.  Kunstbeleving heeft bovendien ook te maken met een 'state of mind'.  Of de waarneming nu gebeurt via de ogen of via de oren heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. In TIME CANVAS willen M HKA en Champ d'Action de sensibiliteit van de visuele - en orale beleving aan elkaar toetsen.

TIME CANVAS is een platform waar onderzocht wordt welke de maatschappelijke betekenis is van muziek, wat haar relatie is tot andere kunstvormen en hoe dit best gecommuniceerd wordt naar een publiek dat geïnteresseerd is in hedendaagse kunst in de brede zin van het woord.  Het gebruik van nieuwe technologie speelt hierbij een cruciale rol.  Technologische vooruitgang - ook in kunst en in muziek in het bijzonder - is niet te stoppen.  De symbiose tussen traditionele instrumenten en technologie is eigen aan onze tijd en zal leiden tot een vernieuwende, kritische muzikale ontwikkeling.

Op zondag 7 maart 2010 wordt de vijfde editie van TIME CANVAS verwacht.  Een mooi moment om terug en vooral vooruit te blikken.

Deze editie, Voix Instrumentalisée, focust op de relatie tussen stem, tekst en beeld.  De dag wordt afgesloten met een unieke uitvoering van de Ursonate van Kurt Schwitters.
 
Info: www.champdaction.be  -  www.muhka.be
Inkom: 6,00€ (normale toegangsprijs van het M HKA).  Reserveren niet mogelijk.
 
 
 

programma

 

13.30u & 16.30u     Serge Verstockt - Waterboarding [performance]

In zijn meest recente compositie 'Waterboarding' zet Serge Verstockt een heavy metal grunter, een acteur, een operadiva en de Belgisch kampioen beatboxen naast elkaar in één werverlende performance.

 

13.45u     Eric Thielemans - Insect [performance]

Een heterogeen koor olv en op solopercussie bijgestaan door Eric Thielemans gaat voor de eerste keer publiek op Time Canvas na een wekelijkse werkperiode van 6 maanden.  Een project van deSingel, muziektheater Transparant en Oorwerk.

 

14.00u     Kurt Van Houtte - Ruminator [installatie]

Ruminator is een poëtische, maar asociale robot.  Hoe meer publiek rond hem verzamelt, hoe bozer hij zich maakt...  De gedichten veranderen uiteindelijk in scheldtirades.

 

14.15u     Yannis Kyriakides - Disco Debris [interactieve installatie]

'The jury has chosen for originality, controversy and craftmanship: the winner is Yannis Kyriakides...'  Gaudeamus Music Prize Jury 2000

 

15.00u     Michael Lentz - La Ort Ven Ti [performance]

De Duitse experimentele tekst & klankpoëet Michael Lentz plant een soloactie op Time Canvas ism Institute For Living Voice.

 

15.15u     Alvin Lucier - I'm Sitting in A Room [performance]

'Im sitting in a room,  different from the one you are in now...'  Dit cultwerk uit 1970 was voor het eerst te horen in het Guggenheim Museum in New York.  Champ d'Action herneemt deze unieke performance met het M HKA als ideaal decor!

 

15.45u     Marko Ciciliani - Going To Hell [performance]

In 'Going To Hell' voor stem, electronics en percussie creëren Marko Ciciliani en de muzikanten van Bakin Zub een schizofrene omgeving gebaseerd op televisieshows.

 

16.45u     Peter Ablinger & Winfried Ritsch - Deus Cantando [performance]

'The piano speaks!!!'  Een computer gecontroleerde player piano wordt op een vleugelpiano gemonteerd en mengt zich in het klimaatdebat.

(Software design: Thomas Musil, IEM Graz)

 

17.00u     Pascal Dusapin - To God [performance]

Dusapin's voorliefde voor de menselijke stem en instrumenten die deze kunnen imiteren wordt in het virtuoze 'To God' erg uitgesproken.  De menselijke stem en de oortjes van de toeschouwers worden  tot het uiterste gedreven.

 

17.30u     Kurt Schwitters - Ursonate [performance]

Dit dadaïstisch meesterwerk uit de jaren '20, de moeder van de klankpoëzie, wordt onderworpen aan een eigenzinnige vrije interpretatie door de musici van Champ d'Action en de gastkunstenaars van Time Canvas.

 

Doorlopend:

  • Yannis Kyriakides - Wordless [installatie]
  • Teun De Lange - Interactive Music Area 51.211017,4.389946 [interactieve installatie]
Interactive Music Area 51.211017,4.389946 is een omgeving waar geluid leidt tot geluid in pentatonische verhoudingen en specifieke ritmes.

 


 

uitvoerders

Champ d'Action:

Ann Eysermans - Contrabas & Harp

Sabine Uytterhoeven - Klarinet

Rolande Van der Paal - Sopraan

Elko Blijweert - Elektrische gitaar

Kris Delacourt - Elektrische gitaar & Electronics

Yutaka Oya - Synth

Peter Verdonck - Saxofoon & Heavy Metal Grunter

Geert Vaes - Acteur

Jeroen Stevens - Drums

Fatty_K - Human Beatboxer

Bakin Zub: 

Barbara Lüneburg - Elektrische viool & Stem

Joey Marijs - Drumpads

Marko Ciciliani - Electronics

Gastkunstenaars:

Kurt Van Houtte

Marko Ciciliani

Yannis Kyriakides

Teun De Lange

Winfried Ritsch

 

 

 

 


 

Kalender

07/03/2010 M Hka - Antwerpen

© 2004-2023 ChampdAction