ChampdAction Logo

RAUM

 

Een choreografie van Marc Vanrunxt op muziek van Morton Feldman

Samenwerking Champ d'Action en Kunst/werk - co-productie Kaaitheater 

 

Marc Vanrunxt (Kunst/werk)maakte al vaker gebruik van de trage, gecondenseerde muziek van de Amerikaanse componist Morton Feldman, die fascineert door haar evenwicht tussen extreme eenvoud en complexiteit. Na de geslaagde samenwerking tussen Champ d’Action en Marc Vanrunxt rond Last Pieces, gaan beiden opnieuw de uitdaging aan om te werken met muziek van Feldman. Centraal in deze productie staat het begrip ‘tijd’. Tijd en ruimte ‘an sich’, maar zeker niet leeg of kaal: dynamiek, verschil en transformatie kunnen beide dimensies tastbaar maken.

Het stuk Patterns in a Chromatic Field (80’) voor cello en piano wordt naast Crippled Symmetry (90’) voor fluit, piano en percussie geplaatst. In deze stukken worden de grenzen van de muziek afgetast. Niet de pijngrens van wat muzikaal draaglijk is, maar de prozaïsche grenzen met performance, theater, hard labeur – het is véél moeilijker urenlang pianissimo te spelen, zoals Feldman het zo graag had, dan ongenuanceerd fortissimo. Rond de musici kristalliseert de wolk van geluid, licht, beeld, beweging, de efemere dans van de elementen, sterrenstof – het huis van Morton Feldmans late kwartetten.

Naast zijn vaste scenograaf Koenraad Dedobbeleer nodigde Vanrunxt ook beeldend kunstenaar Kristof Van Gestel uit. Beide installatie-kunstenaars gaan een dialoog aan waarin ook de muziek, de dansers en het publiek betrokken worden.Kalender

08/12/2006 Kaaitheater - Brussel 19:30
09/12/2006 Kaaitheater - Brussel 19:30
25/01/2007 Minard - Gent 19:30
02/05/2007 Concertgebouw Brugge 19:30

© 2004-2019 ChampdAction