ChampdAction Logo

Hans Beckers

Hans Beckers (°1986) studeerde multimediakunst aan het KASK in Gent. Zijn werk focust vooral op geluid, installaties, muziek en performances, maar hij maakt ook tekeningen, etsen en composities voor theater, video en performances. In zijn werk tracht hij de balans te vinden tussen muziek en beeldende kunsten. Gebruik makend van zelfgemaakte instrumenten, toont hij aan dat objecten die over het algemeen niet geschikt worden geacht om mee te musiceren toch muziekinstrumenten kunnen worden. Zijn performances zijn een combinatie van compositie en improvisatie waarbij hij een heleboel materiaal ritmisch bespeeld, hierbij melodisch geholpen door een zelfgemaakt tafelinstrument dat de geluiden onhoorbaar versterkt.

Zijn performances en geluidsinstallaties werden tentoongesteld en uitgevoerd op tal van festivals en in vele culturele centra en concertzalen in heel de wereld: oa. Bozar Brussel, M HKA Antwerpen, Opera de Lille, Concertgebouw Brugge, Konserthus Stavanger, Theater aan Zee, Festival van Vlaanderen Kortrijk, De Bijloke Gent.

ChampdAction nodigde Hans Beckers een eerste keer uit in 2011 om er zijn eerste installatie Sonare Machina te tonen op het jaarlijkse TIME CANVAS festival dat ChampdAction organiseerde in het
M HKA in Antwerpen. Op vraag van Serge Verstockt maakte Hans een nieuwe installatie voor en in samenwerking met ChampdAction een nieuwe installatie. Dat werd de zandloperinstallatie Sonitum Horarium die intussen op vele binnen- en buitenlandse podia te zien was en nog steeds volop toert. De installatie wordt gekoppeld aan een performance waarbij Hans samenwerkt met trompettist Bart Maris. Sedertdien is Hans Beckers vast huisartiest bij ChampdAction. Hij krijgt er zakelijke, artistieke en technische ondersteuning voor de verschillende  projecten die hij er ontwikkelt en produceert. Na de eerste succesvolle samenwerking voor Sonitum Horarium wordt momenteel een nieuwe geluidsinstallatie ontwikkeld met en voor ChampdAction,  Sonitum Voda. Deze keer laat Hans zich inspireren door de klanken van water in alle mogelijke vormen: stoom, druppels, stroom.... Deze nieuwe installatie gaat in première op 28 februari 2019 in deSingel in Antwerpen tijdens een double-bill met één van de andere ChampdAction huisartiesten Stefaan Quix. Voor de performance in de nieuwe installatie werkt Hans samen met jazzdrummer Teun Verbruggen.

Projecten Hans Beckers seizoen 18 - 19
SONITUM HORARIUM - herneming
SONITUM VODA - creatie

© 2004-2022 ChampdAction