ChampdAction Logo

De Standaard - a search for renoise

 

RADICALE KEUZES OP TRANSIT

van Maarten Beirens

 

...Opvallend en verheugend was dat tijdens het festival veel radicale, onconventionele zaken te horen waren. Twee voorbeelden sprongen eruit.

In 'In search of renoise' exploreerden de jonge componisten Cathy Van Eck, Juan Sebastian Lach Lau en Paul Craenen samen het fenomeen van de feedback - u weet wel : die fluitende tonen die ontstaan als je een microfoon te dicht bij de luidspreker houdt. Het middendeel (van Lach Lau) klonk veeleer conventioneel, met een wisselwerking met een gitaar. Maar de hoekdelen waren erg opvallend : de feedback werd in die composities geregeld door gyproc-panelen (Van Eck) en pvc-buizen (Craenen) op allerlei manieren te verplaatsen en zo het signaal tussen de microfoons en de luidsprekers te beïnvloeden en te manipuleren.

Sommige luisteraars zullen genoten hebben van de prachtige elektronische klanken die dat opleverde, voor anderen ging de doorgedreven discipline misschien te ver. Maar het concert viel hoe dan ook op door de gedurfde experimenteerdrift van de drie jonge componisten en door de licht humoristische performance.  

© 2004-2022 ChampdAction