ChampdAction Logo

De Standaard 22.10.2005

Zaterdag 22 oktober 2005 De Standaard

Concert

Music@venture onderzoekt hoe spiritualiteit kan klinken

Het festival Music@venture begon met werk van James Wood en Wim Henderickx.

Er was geen betere plaats denkbaar voor de start van dit Antwerpse festival dan de vroegere Sint-Augustinuskerk, die nu als volwaardige concertlocatie dienst doet. Music@venture heeft dit jaar als thema ,,sacred music'', en dat werd met zeer openlijk spirituele werken van James Wood (die het concert ook dirigeerde) en Wim Henderickx meteen kracht bijgezet. De luisteraars kregen een waaier aan vormen van spiritualiteit.

James Woods The parliament of angels was een kleurrijk concerto-voor-ensemble-achtig werk, waarin de achttien muzikanten in kleurige en voortdurend wisselende combinaties vooral energieke lijnen door elkaar vlochten. De engelen die Woods parlement bevolkten, waren van het soort dat met trompetgeschal de apocalyps aankondigt.

Wim Henderickx gaat in Nada Brahma , dat zijn wereldcreatie beleefde, verder op het spoor van instrumenten met live-electronics, waarmee hij een oosters geïnspireerde spiritualiteit vorm geeft. Nada Brahma is een zinnelijke compositie, met in elk van de delen - met titels als ,,Cosmic energy'' en ,,New spirituality'' - een ander muzikaal karakter. Ondanks de gevarieerde middelen die werden ingezet (sopraan, ensemble dat over de hele ruimte was verdeeld en live electronics) vielen hier vooral de grote eenvoud op en de tendens om naar een bevattelijke, in wezen melodieuze taal te grijpen. Toch neigt het werk bij momenten naar een te evidente aanpak, zoals in het Claude Vivier-achtige derde deel en in de nagebootste natuurgeluiden van het slotdeel.

Met fragmenten uit zijn opera Hildegard trok James Wood alle registers open: koor, zes slagwerkers en groot ensemble, maar vooral ook een verschroeiende start in het ,,Eerste visioen''. Wie vooraan zat, werd bijna weggeblazen door de kolkende klankmassa. Een schitterend zingend New London Chamber Choir en een al even perfecte Champ d'Action en Slagwerkgroep Den Haag droegen dit hedendaagse mysteriespel op indrukwekkende wijze. Alleen jammer van de onevenwichtige klankbalans.

Champ d'Action, Slagwerkgroep Den Haag, New London Chamber Choir, o.l.v.James Wood. Werk van Wood en Henderickx. Gehoord in Antwerpen, Augustinus, op 20 oktober. Music@venture loopt nog het hele weekend in Antwerpen.

www.desingel.be

Van onze medewerker Maarten Beirens

© 2004-2022 ChampdAction