ChampdAction Logo

VINKO GLOBOKAR

 

Vinko Globokar (°1934, Aderny – Frankrijk, in Sloveense familie van immigranten), studeerde trombone aan het Conservatorium van Parijs en later compositie en directie bij René Leibowitz en Luciano Berio. Als dirigent werkte hij met verschillende Europese orkesten en doceerde hij onder meer in Keulen. In Parijs stond hij aan het hoofd van het research departement voor geluid en stem aan het IRCAM. Momenteel geeft hij in Firenze cursussen in 20ste–eeuwse muziek.

Vinko Globokar staat bekend als een inventief componist en uitvoerder. De originaliteit van zijn composities worden aan deze dubbele rol toegeschreven en aan het feit dat hij door zijn studies in Frankrijk en Duitsland, in tegenstelling tot andere componisten uit voormalige Joegoslavië, al vroeg in contact kwam met de laatste compositorische trends in Europa.

Zijn oeuvre bestaat uit ongeveer 70 composities en kan stilistisch niet onder een noemer geplaatst worden. Globokar ontwikkelt de klank(kleur) en muzikale middelen telkens opnieuw, afhankelijk van de specifieke context van het werk in kwestie. Daaruit kunnen een aantal kenmerken van Globokars muzikale taal afgeleid worden.

Een bijzonder aspect van zijn oeuvre is dat hij muziek ziet als een ‘taal’ waarin het instrumentale, vocale en het gesproken woord verenigd worden. Vaak dient de tekst als beginpunt of leidraad voor een compositie en haar klanken, of speelt hij op verschillende niveau’s met de tegenstelling (of samensmelting) tussen muziekinstrumenten en stem, tussen spelen en spreken. Hij zoekt in zijn composities ook vaak het theatrale op door het visuele aspect van een uitvoering niet te neutraliseren zoals meestal het geval is, maar met opzet te benadrukken.

 

 

© 2004-2018 ChampdAction