ChampdAction Logo

Orfeo Producties - FORT VI


JOSHI - CREATIES VAN SERGE VERSTOCKT MET CHAMPDACTION & TSUBASA HORI 
Reserveren via CC DE KERN:
https://ttk.antwerpen.be/Tickets/Detail.aspx?language=NL&smallmenu=1&code=COC-KER-191013LOCA

Ruimte en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gregoriaanse gezangen zonder de ruimtelijke akoestiek van een kerk bijvoorbeeld, komen slechts gedeeltelijk tot hun recht en het is niet alleen de akoestiek maar ook de sfeer van de ruimte die een specifieke dimensie geeft aan de muziek. 

Orfeo Producties zet via het project ‘Muziek en Architectuur’ verschillende architecturaal-interessante ruimtes in Vlaanderen in de kijker, door er bijzondere muzikale voorstellingen in te organiseren. 

ChampdAction heeft reeds jarenlange ervaring met het creëren van projecten op uiteenlopende locaties. In 2002 was ChampdAction de centrale gast voor een reeks projecten op locatie in Brugge 2002, voor het traject ‘muziek en architectuur in musea en op verschillende plekken in de openbare ruimte’. Er was een jarenlange samenwerking met M HKA in Antwerpen voor de muzikale, multimediale en interactieve exposities die werden gepresenteerd op TIME CANVAS. Daarom spelen we graag in op de vraag van Orfeo Producties om een project op maat uit te werken voor de topsportschool in Wilrijk, gelegen op de site van Fort VI.

Serge Verstockt, artistiek directeur en huisartiest bij ChampdAction, bezocht de gebouwen en kreeg van Orfeo Producties carte blanche om enkele ruimtes uit te kiezen om er muzikale creaties te presenteren met uitvoerders van ChampdAction. Verstockt was onmiddellijk geïntrigeerd door de quasi sacrale Judo- en Taekwondoruimte. 

Voor deze gelegenheid dacht hij onmiddellijk aan de Japanse slagwerkster Tsubasa Hori (huisartieste bij ChampdAction), een ware meester op de traditionele Japanse Taiko drums. Ook haar Japanse kinderliedjes begeleid op Koto, zijn adembenemend en zullen geïntegreerd worden in deze nieuwe creatie. De ChampdAction-band bestaande uit Frederic Lyenn Jacques (singer songwriter), Karen Willems (drums), Ann Eysermans (contrabas, harp) en Ko Kowalsky (gitaar - alter ego Serge Verstockt) treedt in dialoog met de forse en uitbundige Japanse Taiko-klanken.  

Uitvoerders en publiek passen zich aan de ruimte aan en doen bij het betreden van de ruimte - net zoals bij een ritueel - de schoenen uit. Op die manier wordt er een band gesmeed tussen uitvoerders, ruimte en publiek. De toon is gezet. 

De hagelwitte tuin op de eerste verdieping leent zich uitstekend om “These birds fly to the North” van Serge Verstockt te plaatsen. Deze installatie brengt 60 mechanische, gekooide vogeltjes samen die beginnen te zingen; de witte binnentuin wordt als het ware omgetoverd tot een grote, fluitende Japanse vogeltuin. ‘The birds’ vertoefden gedurende 6 maanden in Baerum Kulturhus vlakbij Oslo, ter gelegenheid van een festival met focus op kunst uit Antwerpen en Vlaanderen. Na het Noorden komen de vogeltjes dus terug naar hun bakermat Vlaanderen.

 

Having never written so many notes III: Serge Verstockt (creatie)
3 Japanese nursery Songs: Tsubasa Hori
Having Never written so many notes II: Serge Verstockt (creatie) 

 

uitvoerders

Tsubasa Hori – Japans slagwerk
Ann Eysermans – harp, contrabas
Frederic Lyenn Jacques – contrabas, bouzouki
Serge Verstockt – elektronica, synthesizers and e-guitar
Maarten Buyl – elektronica
Istvan Leel-Össy – techniek Kalender

13/10/2019 Edegemsesteenweg 100, 2610 Antwerpen 15:00

© 2004-2023 ChampdAction