ChampdAction Logo

KalenderSeizoen 2019—2020Oktober

The Well Tempered Circle - Stefaan Quix

The Well Tempered Circle

04/10/2019 ( - )

Nacht van de verbeelding - Gent

 

THE WELL TEMPERED CIRCLE
IN THE BEGINNING THERE WAS RHYTHM!
© Peter Staessens 2018
Met 'The Well Tempered Circle' maakt Stefaan Quix een voorstelling over primitieve 'beats', uitgevoerd door 8 percussionisten die een cirkel vormen en waarbij het geheel groter is dan de som van de delen. Het publiek neemt plaats in het midden van de cirkel en wordt omringd door de musici. Van het primitieve ritme gespeeld op stenen via ritme en boventonen met triangels, ritme en pentatoniek op kalimba (Afrikaanse duimpiano), evolueert de voorstelling naar een modern hip-hop ritme op iphones.  

De mens spreekt sedert ongeveer 100.000 jaar, maar maakt al meer dan 200.000 jaar muziek. Die allereerste muziek was ritmisch van aard: we klopten stenen tegen elkaar en luisterden naar het ritme van ons hart terwijl we in Eden naar het blauwe monochroom van de hemel keken. De hartslag heeft een zeer specifiek ritme: 60 hartslagen per seconde zijn vormen een menselijke invariant. Deze menselijke invariant over alle culturen heen is een onderwerp dat Stefaan Quix na aan het hart ligt. Ook in eerder werk werkte hij rond dergelijke fenomenen: primaire kleuren, het octaaf, het oerritme, eigenlijk zijn het allemaal fysiologische fenomenen die een culturele weerslag hebben.

In zijn nieuwe project, 'The Well Tempered Circle' vraagt kunstenaar Stefaan Quix zich af waarom en hoe we ooit deze ritmische beats met stenen creëerden en hij kwam hierbij al snel tot de conclusie dat we het tot op vandaag nog steeds doen, zij het met andere media, oa met een computer of een smartphone. In popmuziek zijn de beats nog nooit zo populair geweest als vandaag. In 'The Well Tempered Circle' diept Quix dit fenomeen uit, samen met acht percussionisten die het nieuwe 'Quixtet' vormen én met de computer. Met dit project streeft hij opnieuw een synergie na tussen mens en machine: de mens neemt van - en geeft aan de machine.

CREDITS
Stefaan Quix
Het Quixtet is Aya Suzuki, Rubén Martines, Birgit Eecloo, Wim Pelgrims, Jacob Vanneste, Simon Florin, Jelle Van Dooren, Simon Decraene, Andrés Navarro Garcia, Jelle Proost.
Productie : ChampdAction
Met dank aan VNK Percussion en Q-o2.

© 2004-2022 ChampdAction