ChampdAction Logo

KalenderSeizoen 2018—2019April

Hacking the piano

Hacking the piano - Tiptoe Company

06/04/2019 ( - )

De Bijloke Gent

 

Tiptoe Company & ChampdAction

 

Tim Mariën

Unresolved Streets (2015) & Tomorrow Started the Game I (2018)


De voorgeschiedenis van deze composities van componist Tim Mariën  start in 2012.

Tijdens het zomerfestival voor nieuwe muziek in Darmstadt werd Basement of Strings uitgevoerd. Deze compositie schreef Tim voor de prijswinnaars van 2010. Toeval wil dat deze muzikanten allemaal een snaarinstrument bespeelden.

Het vormde de aanleiding voor een samenwerking tussen Tim Mariën en  Tiptoe Company waaruit composities volgden voor uitsluitend snaarinstrumenten.  


Unresolved Streets is geschreven voor harp, twaalfsnarige gitaar, strohviool, cello en contrabas. De instrumenten zijn gestemd in een uitgebreide reine stemming die zich compositorisch vertaalt in een verfijning van de 12-toonstoonladder in 72 onderverdelingen.  

De titel vond hij terug in een uitspraak van Werner Herbers over de muziek van Robert Graettinger: “[...] in some parts of his work there is a shapelessness, some wandering off into ‘unresolved streets’.”  


Tomorrow started the Game I  is een opdracht aan Tim Mariën van ChampdAction, het Antwerpse ontwikkelings- en productieplatform in het kader van een samenwerking met Tiptoe Company als ‘ensemble in residence’.  In Tomorrow started the Game I is de bezetting van Unresolved Streets uitgebreid met viool, mandoline, klavecimbel en twee piano’s.  Bij één van de piano’s heeft Mariën een extra brug geplaatst en een besnaring die meerdere (39) tonen in het octaaf toelaat.  Bij de andere piano klinkt één snaar per toets een octaaf lager en is de stemming verdeeld over twee octaven. Het klavecimbel kwam recent in het bezit van Tim Mariën . Hij herstelde het en stemde het in  24 tonen, verdeeld over twee octaven.

‘Tomorrow Started the Game’ verscheen in een Instagram-bericht uit 2017 van een Iraanse trash-metal muzikant die Tims vriendin had leren kennen op het Griekse eiland Chios. Voor de componist werd het bericht een verwijzing naar een spel met tijd.  Zo knoopt het begin van Tomorrow Started the Game I aan bij het einde van Unresolved Streets, dat op zijn beurt als een bijkomende laag het (voorlopige) einde inluidt.  De solo piano-momenten vormen tezamen een afsluiting van Basement of Strings en kunnen ook als een afzonderlijk werk voor de twee piano’s worden uitgevoerd.   Tiptoe Company & ChampdAction

Tim Mariën

Unresolved Streets (2015) & Tomorrow Started the Game I (2018)

Productie: ChampdAction


Line-up:
Sara Picavet en Frederik Croene (piano )
Jutta Troch (harp)

Jona Kesteleyn (gitaar)
Pieter Leenaerts (contrabas)
Jasmijn Lootens (cello)

Liesbeth Lambrecht (strohviool)

Techniek: Istvan Leel-össy (ChampdAction)

Scenografie: Anneleen De Causmaecker 

 


musici: Jutta Troch (harp), Jona kesteleyn (gitaar), Pieter Lenaerts (contrabas), Jasmijn Lootens (cello), Liesbeth Lambrecht (strohviool), Fabian Coomans (piano), Sara Picavet (piano) = Tiptoe Company
muziek: Tim Mariën
scenografie: Anneleen De Causmaecker

Productie: ChampdAction 

 

© 2004-2022 ChampdAction