ChampdAction Logo

KalenderSeizoen 2016—2017Mei

SONITUM HORARIUM

Sonitum Horarium

13/05/2017 (15:00 - 23:00)

De Bijloke - Bibliotheek


Sonitum Horarium is een geluidsinstallatie van Hans Beckers waarbij allerlei soorten woestijnzand uit verschillende continenten het instrumentarium vormen. Deze installatie toont het fascinerende geluid van zand: woestijnzand uit verschillende continenten stroomt door zandlopers die speciaal voor deze installatie zijn gecreëerd. Ze laten ieder hun eigen specifieke ruis en klank horen. De klank en toon worden bepaald door de textuur van het zand en het materiaal dat het zand opvangt.


De installatie bestaat uit twee soorten instrumenten: de elektronisch aangedreven geluidsinstallatie en ‘het zandorgel’ dat handmatig wordt bespeelt. De elektronisch aangedreven geluidsinstallatie is het ritme- en ruisinstrument en het zandorgel is het melodisch, harmonisch instrument. In de installatie legt het zand een hele cyclus af, waarbij elk mechanisch systeem en elke motor zijn eigen klank heeft. Zo stroomt het zand van de zandloper langs verschillende opvangsystemen naar een schaal op de grond, waaruit het weer omhoog wordt geschept door een mechanisch systeem met kettingen en lepeltjes en zo terug in de zandloper terecht komt.


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ear to the ground is een smörgåsbord van in totaal 32 (mini)concerten en voorstellingen. Jazz, experimenteel, pop, installatiekunst, rock, improvisatie, performance en intermedia.


De voorstellingen zijn kort, tussen 10 en 35 minuten. Noem het een tentoonstelling van concerten. Er gebeurt immers constant iets nieuws in de verschillende zalen, kamers, gangen en tuinen van de Bijlokesite.


Belevingsmomenten van klank en beeld die zich onttrekken aan de tijdsspanne én consistentie van traditionele concerten. U krijgt van ons geen routebeschrijving, maar een landkaart waarop u zelf een wandeling kan uitstippelen.


Voor deze editie van ear to the ground werkt De Bijloke voor het eerst samen met KRAAK. Ze doken voor ons het prettig gestoorde trio geluidskunstenaars VA AA LR op, dat het festival op stoutmoedige wijze afsluit met hun 'Concerto Per Fumogeni; een concert voor - jawel - rookbommen. In openlucht.


www.eartotheground.be

© 2004-2022 ChampdAction