ChampdAction Logo

KalenderSeizoen 2016—2017April

Pianola - Satire de trash

Pianola - satire de trash

25/04/2017 ( - )

deSingel Antwerpen

Met Pianola, ‘satire de trash’ wordt de tumultueuze periode van het futurisme onder de loep genomen met de pianola als leidraad. Maar ook andere periodes van radicale vernieuwing doorheen de 20ste en 21ste eeuw passeren de revue in deze voorstelling.

In alle naïviteit werd tijdens het tijdperk van het futurisme het gedruis van machines en vallende bommen verheven tot het ultieme kunstwerk. Bij het uitbreken van de gruwelijke eerste wereldoorlog spatten de utopie en de beweging uit elkaar.
Als een derivaat van het door Joseph-Marie Jacquard ontwikkelde automatische weefgetouw staat de pianola symbool voor het begin van de moderniteit. De ontwikkeling van de automatische weefgetouwen had een grote sociale weerslag. Huiswevers, maar ook cinema- en barpianisten verloren hun baan. Tegelijkertijd kwam er een geheel nieuwe industrie op gang. Nieuwe ideologieën deden hun intrede en bedachten voor de mens een nieuwe rol in deze mechanische wereld. De machine moest de mens bevrijden en hem tijd geven voor zijn intellectuele en creatieve ontwikkeling.

 

Serge Verstockt & Alain Franco & ChampdAction

 

Vandaag maken we met de opkomst van de robots een gelijkaardige ontwikkeling mee. In de voorstelling worden ook vragen over deze hedendaagse ontwikkelingen gesteld.
Zullen we na de duistere virtuele jaren met de opkomst van de robots terug kunnen zien, voelen, ruiken… ?

Vier hoofdpersonages - Boris Pasternak, Igor Stravinsky, Claude Debussy en Ko Kowalsky - vertolkt door de musici en een dansensemble van robots leiden het publiek aan de hand van muziek, filosofische overpeinzingen, videobeelden en dans doorheen deze zinderende voorstelling.


Met medewerking van

Serge Verstockt : concept en muzikale uitwerking
Alain Franco, piano en tekst
Benjamin van Esser, piano, synths, elektronica
Ko Kowalsky, elektrische gitaar, elektronica, tekst
Yvan Vander Sanden, robotica

Decap Herentals
Robot dansensemble

© 2004-2022 ChampdAction