ChampdAction Logo

KalenderSeizoen 2015—2016Oktober

Long String(s)

Long String

18/10/2015 ( - )

Klankenbos Neerpelt

Installatie van Peter Jacquemyn

mmv Jan Pillaert 

 

De installatie bestaat uit zo lang mogelijke pianosnaren en verplaatsbare klankkasten.
Pianosnaren op rol, aan de lopende meter, de lengte, van 10 tot 80 meter, wordt aangepast aan de mogelijkheden en de dimensies van de performance ruimte.

De snaren worden aan bomen, architectuur of zelfgebouwde constructies bevestigd.
Long String(s) kan in openlucht of in grote ruimtes, loodsen , theaters, kerken opgezet worden.

Piepschuim dozen dienen als klankkast. Ze zijn licht en hebben schitterende akoestische kwaliteiten en makkelijk manipuleerbaar.

De klank ontstaat in de klankkast, elke snaar wordt door wordt door meerdere klankkasten versterkt, deze bevinden zich soms meters ver van de musicus. Zo ontstaat een driedimensionaal klankbeeld.

Een meer dan 10 meter lange snaar krijg je nooit in een beweging aan het trillen.
De aangestreken snaar krijgt een vibratie, als de golf zich voortgeplant heeft over de hele snaar zwelt de klank op. Je ziet de amplitude van de snaar, een geluidsfrequentie wordt een zichtbaar, bijna tastbaar gegeven. Er ontstaan steeds meer op elkaar inwerkende tonen tegelijkertijd en zo vormen zich boven- en ondertonen, zoals de zwevende fluittoon bij het gelijktijdig spelen van dezelfde noot op twee snaren van een slecht gestemde gitaar. De boventonen interfereren ook met elkaar. Naast de grondklank krijg je een cluster, een wolk van oncontroleerbare klanken,gefluit, gepiep, gerammel, drone !

Long String(s) is meer een belevenis dan een concert. Peter Jacquemyn en Jan Pillaert maken een soundscape op akoestische wijze. Als onder een douche krijgt het publiek klank over zich heen. Anders dan bij de meeste elektronische muziek blijft er een duidelijk detecteerbare actie-klank samenhang, je ziet de performer de snaar beroeren en de klank ontstaat; Long String(s) is transparant, de fysieke bewegingskwaliteit bepaalt de muziek, what you see is what you get.

© 2004-2024 ChampdAction