ChampdAction Logo

Folia

F o l i a

trip to 5986Narrenschiff asteroid

voor Ensemble, Video en Audio - track, Dans 


We have two kinds of madness. One comes from the hell, the other one has nothing in common with this, it comes from me and everyone wants it. [Erasmus van Rotterdam 1509]


Ensemble, Tiptoe Company:

Ruth Van Killegem: blokfluiten en objecten

Jona Kesteleyn: akoestische gitaar, elektrische gitaar en objecten

Pieter Lenaerts: contrabas, elektrische basgitaar en objecten

Seraphine Stragier: cello en objecten

Tom De Cock : percussie en objecten

Guy Penson: klavecimbel

Maurizio Pisati: live electronics

 

Muziek: Maurizio Pisati (10 "folias" afgewisseld met cadenza's van een "preparded-hands-ensemble), Antonio Vivaldi (La Follia)

 

Video en Audio Track: Maurizio Pisati

 

Coproductie: ChampdAction, MAfestival

 

 

De toeschouwer reist mee op een imaginaire trip aan boord van het "schip der dwazen". Het Narrenschif is een populair thema uit de Middeleeuwse satirische literatuur en kunst, maar blijft ook vandaag nog heel wat associaties oproepen. Onschuldige "cartoons" uit een ver verleden brengen ons via omwegen tot de waanzin van de hedendaagse realiteit. Vluchtelingen uit Syrië en Somalië, die de overtocht naar Europa wagen per boot, met dramatische afloop tot gevolg.

Ook in de muziek in Folia lopen verleden en heden in elkaar over. Flarden weerklinken van "la Folia", in oorsprong een wildendans en een van de oudste thema's in de Europese muziekgeschiedenis. Het zeskoppig ensemble, bestaande uit zowel historische als hedendaagse

instrumenten, transformeert zich tijdens virtuoze en ritmische cadenza's tot een "prepared-hands ensemble". De focus wordt verschoven naar een "instrumentaal theater" van handen, vingers en objecten.

 

Daarnaast is Folia een reis doorheen de verbeelding van de kunstenaar, de componist, de excentriek, de gek? Het is een associatieve zoektocht naar de mechanismen van het creatieve proces. Beelden tonen ogen, handen en handschrift. We horen stemmen, verschillende talen, soms onherkenbaar. Een palimpsest van klank, beeld, taal en schrift dat de toeschouwer uitnodigt associaties te maken òf zich simpelweg te laten meevoeren in een hitsige dans.

 

 

 Kalender

12/08/2016 Concertgebouw Brugge 22:30

© 2004-2022 ChampdAction