ChampdAction Logo

De Standaard 19.03.2005

Hebbeding

Champ d'Action

WE leven als muziekliefhebbers in woelige tijden. Te midden van een spartelende platensector, de opmars van de I-pod en het al dan niet legale downloaden, lijkt nieuwe cd's uitbrengen een hachelijke onderneming. Zeker voor muzikanten wiens commerciële potentieel beperkt is, zoals de makers van avant-gardistische hedendaagse muziek. Maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden, beseft het ensemble voor hedendaagse muziek Champ d'Action.

In eigen begeer hebben zij de Champ d'Action Archive Series opgestart, een reeks waarin meteen drie cd's uitkomen. Die cd's zijn aan kostprijs te verkrijgen: je kan ze bestellen voor twee euro per cd en voor die prijs krijg je ze nog thuis toegestuurd ook. De eerste drie cd's zijn alvast razend interessant. Piano Intérieur verzamelt drie werken waarin een piano op een alternatieve manier wordt bespeeld. De muzikanten plaatsen voorwerpen op de snaren of bespelen ze rechtstreeks. Naast Keiko Harada staan er met Peter Swinnen en Stefan Prins twee componisten op die nauw met het ensemble gewerkt hebben. De intimiteit van deze muziek leent zich trouwens perfect voor het cd-medium.

De tweede cd legt een van de meest intense creaties van het seizoen vast voor de eeuwigheid. Techno Park van Stefan Van Eycken werd in oktober op het Transit-festival in Leuven gecreëerd, op cd wordt de zinderende sfeer van die uitvoering mooi overgebracht. Techno Park is spaarzaam, langzaam en statisch, maar de muzikanten hebben een treffend gevoel voor de juiste noot op het juiste moment en de combinatie van akoestische en elektrische instrumenten (waaronder elektrische gitaren en een Fender Rhodes-piano) is ijzersterk.

De derde cd, Serge Verstockt, geeft een portret van de oprichter en artistiek directeur van Champ d'Action. Eindelijk is zijn ,,Feuillage du coeur'' nu op cd verkrijgbaar, in een briljante uitvoering waarin sopraan Rolande Van der Paal al haar duivels ontbindt en het ensemble de muziek in golven van energie recht naar de keel laat grijpen. Dit werk komt nog steeds aan als een mokerslag. De dialoog tussen de cello van Arne Deforce en de piano van Yutaka Oya bouwt daarna een meer intieme sfeer op in Noumena 1, waarin de twee instrumenten nauw bij elkaar aansluiten, wat een prachtig, betoverend klankresultaat oplevert. Het ensemblewerk LOW vervolledigt het portret van de componist. De grotere bezetting van het ensemble geeft een heel andere dimensie aan de muziek. Verstockt verwerkt hier elektronica - een van zijn handelsmerken - op een heel fundamentele manier.

De grote verdienste van de Champ d'Action Archive series is dat ze interessante werken (,,Techno Park'' en ,,Feuillage du coeur'' kunnen moeiteloos wedijveren met de internationale top) beschikbaar maken voor het relatief kleine publiek. Zo kunnen we hopen dat waardevolle (en voornamelijk Vlaamse) muziek langs deze weg een grotere verspreiding krijgt. (mb)

N° 01 - PIANO INTERIEUR

N° 02 - TECHNO PARK

N° 03 - SERGE VERSTOCKT

Champ d'Action Archive Series : www.champdaction.be

© 2004-2024 ChampdAction