ChampdAction Logo

In C App

 De In C App (een concept van ChampdAction, ontwikkeld ism Jazzperiments), een app om IN C (dit jaar 50 jaar oud) van TERRY RILEY online mee te spelen vanuit alle hoeken van de wereld - 24/24 u/dag werd succesvol gelanceerd op 11 oktober 2014 in Concertgebouw Brugge in het kader van Iedereen Klassiek.

Speel mee - alleen of met je vrienden - via WWW.INCAPP.NET op ieder moment van de dag, elke dag van de week. 

 

 

In C: democratie in muzieknoten (door Maarten Beirens)
Op 4 november 1964 werd in het zaaltje van het San Francisco Tape Music Center (capaciteit: 120 personen) voor het eerst In C van de – toen nog - jonge componist Terry Riley gespeeld. Op zich een weinig glamoureus moment, maar toch zou In C prompt geschiedenis schrijven als sleutelwerk van de minimal music. Vijftig jaar later kan iedereen online meewerken aan uitvoeringen van In C dankzij een app, ontwikkeld door Champ d’action.

De relatief schaarse aanwezigen bij de première in 1964 zullen het allicht niet beseft hebben, maar Riley’s In C zou al gauw één van de invloedrijke mijlpalen uit de 20ste eeuwse muziek worden – een compositie die aan de wieg stond van de minimal music en zo een hele nieuwe wending in de muziekgeschiedenis in gang zette. In de jaren nadien zouden Riley en geestesgenoten als Steve Reich (die meespeelde bij de wereldcreatie van In C) en Philip Glass de minimal music uitbouwen tot allicht de invloedrijkste stroming aan het slot van de 20ste eeuw.

Wat maakte In C dan zo bijzonder in 1964? Ten eerste brak het met de geldende avant-garde conventies. In plaats van complexe partituren waarin alle elementen zo divers en gesofisticeerd mogelijk waren uitgewerkt, koos Riley voor eenvoud: 53 korte modules, heldere beknopte motieven, diatonische, consonante harmonie. Tegenover de eenvoud van het werk (de hele partituur past op één pagina), staat de vrijheid die de muzikanten krijgen: elke muzikant beslist hoe vaag hij een module herhaalt voordat hij overgaat naar de volgende module. Zo ontvouwt In C zich telkens als een klanktapijt van dezelfde door elkaar geweven motieven, dat bij iedere uitvoering net weer een tikje anders is.

De spontane vrijheid waarmee de muzikanten hun weg banen door het werk, aandachtig luisterend naar elkaar en hun keuzes op elkaar afstemmend, geeft aan het werk ook een niet-hiërarchische lading. Het is, als je wil, democratische muziek, waarin iedere muzikant even belangrijk is en iedereen spontaan samenwerkt om het bedwelmende en fascinerende klankweefsel als eindresultaat neer te zetten. Een politieke interpretatie van het werk is dan ook niet vergezocht – uiteindelijk stamt het uit de links-radicale jaren ’60. Meer dan de doorsnee compositie waarin toch meestal een strikte taakverdeling bestaat, is In C een kwestie van gemeenschap – community. De gepaste manier om daar in deze digitale tijden een verlengstuk aan te geven, is een website en app ontwikkelen waarmee iedereen wereldwijd kan inloggen en online bijdragen aan virtuele uitvoeringen van dit merkwaardige werk. De muziekhistorische betekenis kennen we intussen; de gemeenschapsvormende functie van deze muziek krijgt een heel nieuwe invulling. 

Bekijk hier de trailer.

 

 

 

Workshop In C App (ism MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

In 2014 ontwikkelde ChampdAction samen met enkele partners de In C app. Dit is een online toepassing waarmee je via het internet met je laptop, tablet of smartphone kan meespelen met het werk In C van Terry Riley: met een paar klikken kies je je instrument en bepaal je je rol binnen het geheel. Om er écht iets moois van te maken, is een beetje oefenen en goed luisteren de boodschap.

De workshop duurt drie uur en wordt gegeven aan groepen leerlingen vanaf 12 jaar. Iedereen brengt een eigen laptop, tablet of smartphone mee waarmee verbinding gemaakt kan worden met het internet. Tijdens de workshop besteden we aandacht aan de achtergrond van het werk en proberen enkele principes uit aan de hand van oefeningen (bvb. spookpatronen, resulterende patronen). Daarna spelen we de compositie online en evalueren onze uitvoering.

ChampdAction en MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] bieden daarom samen introductieworkshops aan. 
Klik hier voor meer informatie/boekingen.
 
 
Verslag van Jolan Wuyts op de première van de In C app op 11 okt. 2014 in het Concertgebouw Brugge

"Halsoverkop een vergaderkamertje ingeduwd worden, een tablet in de hand. Twintig andere onwetende deelnemers zitten naast en rond me, onrustig schuifelend in hun stoelen. Thomas Moore, een charmante man in pak en met Amerikaans accent legt ons in een halfuur uit wat er te gebeuren staat. Zijn uitleg is niet zo duidelijk, iedereen kijkt elkaar wat aan. Maar ja, ‘je leert het wel al doende’, zegt Thomas. En dus worden we op het podium geduwd, met onze iPads op de schoot, en dan stroomt de concertzaal vol mensen. Slik. Het orkest begint te spelen, we krijgen het teken onze applicatie in gang te steken... en opeens zijn we deel van een concert van drie kwartier, en spelen we een partituur die we nog nooit gezien hebben. Het is Terry Riley’s ‘In C’.

Serge Verstockt stelde het concept op om de vijftigjarige verjaardag van het toonaangevende stuk van Terry Riley te vieren. In C was een grote inspiratiebron voor het minimalistische genre, en onder andere tijdsgenoot Philip Glass werkte erop voort. Verstockt kwam met het idee om een virtuele app te ontwikkelen, waarbij zelfs muzikale leken konden deelnemen aan het stuk. In C is daarvoor een perfecte compositie, omdat het een opeenvolging is van zich steeds herhalende muzikale motieven. Verstockt digitaliseerde deze motieven en gaf de gebruiker de mogelijkheid om te kiezen op welk instrument en op welk octaaf die motieven werden gespeeld.
Daar zaten wij dus, deelnemers in de wereldpremière van Champd’action’s bewerking van In C. Terwijl we een halfuur geleden compleet in het ongewisse waren. Jaloers? Hierzo: Fullscreen, headphones op, volume vollen bak, en dan weet je wat wij ook meemaakten."

Bekijk hier het bijhorende filmpje.
Filmimpressie: Michiel Vandewalle
Tekst: Jolan Wuyts.

 

 

Productie In C App: ChampdAction, in coproductie met Jazzperiments & Concertgebouw Brugge
Met de steun van Terry Riley en Music Sales Corp./G. Schirmer Inc.Kalender

22/04/2016 SLAC Leuven 16:30
04/05/2016 SLAC Leuven 13:00
25/09/2016 Alter Schlachthof Eupen 12:00
20/09/2016 UC Leuven-Limburg 14:00

© 2004-2023 ChampdAction