ChampdAction Logo

BIOGRAFIE


ChampdAction is een productiehuis voor klankkunst en nieuwe muziek met  een grote openheid naar andere kunstdisciplines zoals beeldende kunst, videokunst, theater en dans. Radicale artistieke keuzes stonden en staan hierbij voorop. Eén van de wezenskenmerken van
ChampdAction is dat de organisatie  zich steeds blijft vernieuwen en ook vandaag een voortrekkersrol blijft spelen in het intussen drastisch veranderde muzieklandschap. ChampdAction resideert in de Internationale Kunstcampus deSingel in Antwerpen, waar het ChampdAction/Studio  - de voormalige opnamestudio van Radio 2 - betrekt.

ChampdAction werd in 1988 opgericht door de Vlaamse componist Serge Verstockt en vormde het allereerste Vlaamse structureel gesubsidieerde ensemble dat zich uitsluitend op hedendaagse muziek focuste. ChampdAction beantwoordde aan de nood om hedendaagse muziek professioneel te kunnen uitvoeren. Van bij zijn ontstaan had het ensemble een sterke band met het internationale kunstencentrum deSingel. Deze samenwerking werd in de loop der jaren nog hechter en zal ook in de toekomst verder worden geïntensifieerd.

De voorbije 20 jaar concerteerde ChampdAction op zowat alle grote internationale en nationale podia, zowel in grote als kleine formaties, met multidisciplinaire en installatieprojecten en in samenwerking met tal van kunstenaars en andere ensembles zoals Collegium Vocale, Jan Fabre, Blindman, Glenn Branca, Terry Riley, Slagwerkgroep Den Haag, Phill Niblock, Marc Vanrunxt/Kunst-werk, Josse De Pauw, Guido Belcanto, Serge Verstockt, Mark Applebaum, Luc Brewaeys,  Vinko Globokar, Stefan Prins, Flat Earth Society, Hans Beckers ea.  De laatste jaren evolueerde het ensemble op een organische wijze in de richting van een flexibel platform voor muziek met een sterke focus op het gebruik van nieuwe media enerzijds en samenwerking met musici vanuit verschillende achtergronden en kunstenaars uit andere disciplines anderzijds. Deze benadering blijkt erg vruchtbaar en verrijkend te zijn voor componisten, uitvoerders en kunstenaars en veronderstelt een andere aanpak. Niet alleen de finaliteit van een uitvoering is belangrijk, maar ook het proces ernaartoe, de educatieve werking, de ontwikkeling van software en elektronica en alles wat met pre- en post-productie en archivering te maken heeft. Het is door de connecties te leggen tussen al deze verschillende deelaspecten, dat het artistieke proces steeds voortgestuwd wordt.

ChampdAction ontwikkelde de voorbije jaren verschillende formats die de concertvorm overstijgen.

PARTICIPATIEPROJECTEN
IN C van Terry Riley als project ism studenten conservatoria, leerlingen muziekacademies en amateurs of andere professionele ensembles sedert meer dan 10 jaar op tientallen plekken in Vlaanderen en daarbuiten. De laatste edities waren URBAN versies waarbij honderden uitvoerders samenkomen op een centrale plek in een stad.  

ONTWIKKELING NIEUWE TECHNOLOGIE
Het participatieve idee van het IN C project culmineerde onlangs in de ontwikkeling van een online tool om IN C uit te voeren door spelers uit heel de wereld : IN C App. 

www.incapp.net  

Creatie AVATARS voor Hold Your Horses, HRZSCHMRZ

Elektronica bij tal van nieuwe creaties (ChampdAction/Studio) van Luc Brewaeys, Serge Verstockt, Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Stefan Van Eycken, Stefan Prins, Johannes Kreidler, Hikari Kyjama ea

Ontwikkeling tapes : oa Real, so Real ism Marc Vanrunxt

Live elektronica bij projecten andere ensembles : oa deFilharmonie, Blindman ea 
 

EDUCATIEVE PROJECTEN

LAbO werd opgestart in 2005 door ChampdAction ism deSingel en het Conservatorium Antwerpen. Het project evolueerde de voorbije jaren naar een multidisciplinair en internationaal kunstproject dat studenten kunsthogescholen (muziek, dans, beeldende kunst) een week lang worden gecoacht door internationaal gerenommeerde artiesten binnen deze verschillende disciplines en met een slotmoment voor het brede publiek in alle ruimtes van de Kunstencampus. 

TIME CANVAS FESTIVAL
Reeds meer dan 10 jaar werkt ChampdAction structureel samen met M HKA en organiseert er jaarlijks een multidisciplinair festival waarbij een hele verdieping van het museum wordt ingenomen. TIME CANVAS heeft elk jaar een andere thematiek en bereikt een breed publiek. 

JONG TALENT  
Van 2008 tot 2011 ondersteunde ChampdAction het gitaarkwartet ZWERM zowel op zakelijk als op artistiek vlak. Binnen het productiehuis ChampdAction kreeg het gitaarkwartet de kans om te groeien en een breed internationaal netwerk op te bouwen. Na vier jaar vaart het kwartet nu zijn eigen koers. Deze bijzonder positieve ervaring inspireerde ChampdAction om nog meer jong talent binnen te halen om hen kansen te bieden die zij op eigen houtje niet zouden kunnen realiseren : oa installatiemaker Hans Beckers, gitarist Nico Couck, violist Takao Hyakutome, orgelduo 64Feet, maker Wannes Deneer van Tuning People ea. 
Deze jonge makers krijgen in ChampdAction/Studio niet alleen technische ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om een studio concert te organiseren en een cd op te nemen in de ChampdAction reeks dat als visitekaartje dient voor deze jonge artiesten. Het is dank zij deze opname dat verschillende jonge projecten een weg hebben gevonden in het internationale concertcircuit : vb Nico Couck, 64Feet, Takao Hyakutome.

OPERA DE TRASH TRILOGIE
In 2013 ging Hold Your Horses - Grand opera de trash in première in deSingel in Antwerpen in het kader van Opera XXI. Deze eerste opera van Verstockt ging de brute confrontatie aan met een fragmentarische wereld die balanceert tussen virtualiteit en realiteit. 2 jaar later ging de volgende opéra de trash HRZSCHMRZ, het tweede luik van wat een trilogie moet worden in première in de Ancienne Belgique in Brussel.© 2004-2022 ChampdAction