ChampdAction Logo

Aurora Electronica

HERMESensemble en ChampdAction nemen ons mee op een trip doorheen drie klankwerelden: de wereld van het poollicht, de wereld van kleur en de digitale wereld.

Hoe zou het poollicht klinken?

Kaija Saariaho doet ons met LICHTBOGEN het poollicht ervaren. We voelen een unieke onderkoelde briljantie. Het werk is een mijlpaal voor muziek voor ensemble en een stereo elektronische partij.

Hoe krijgt kleur klank?

In …SANS RIEN DIRE… van Daan Janssens exploreren we hoe een bont kleurenspel klank krijgt. Tegelijkertijd valt de dreigende, nachtelijke duisternis. Deze dramatische ontwikkeling horen we via de elektronische instrumentatie. Deze compositie is een hedendaags antwoord op het iconische Kontakte van Karlheinz Stockhausen, en refereert onder meer naar diens van de elektronica. (Dit werk wordt niet op 27 april 2022 gebracht, wel op de andere momenten)

Hoe klinkt verstoring?

Serge Verstockt neemt ons mee naar de laatste etappe van de reis: met LES NYMPHÉAS DIGITALES ontwerpt hij een beleving in acht kanalen. De realiteit en een digitale wereld, waar de fysische wetten niet gelden, versmelten meer en meer tot een nieuwe werkelijkheid. Zonder het te beseffen surfen onze meest innige gedachten en beelden op een ijskoude stroom van binaire code waar geen twijfel bestaat: het is 1 of 0. Maar soms slaat de ‘glitch’ toe: verstoring. En daar ontmoeten beide werelden elkaar

In het profetische boek “Zum ewigen Frieden” van Immanuel Kant staat de rationele gedachte rechtlijnig tegenover onze natuurlijk driften.

“Dwaasheid, infantiele ijdelheid, egoïsme, kwaadaardigheid en vernielzucht behoren tot onze menselijke natuur.
En tegelijkertijd willen we vrede en samenhorigheid.
Daarom hebben we rationele regels nodig."

In “Les Nymphéas digitales” wordt deze “Ungesellige Geselligkeit” fysiek voelbaar en horen we messcherpe digitale glitches die botsen op impressionistische klankwolken en schijnbaar onschuldige kinderliedjes begeleid door aardse rommelpotten.

Door middel van een octofonisch klanksysteem zit het publiek te midden van deze clash, wat de ervaring nog intenser maakt: geen ontsnappen mogelijk.

Het nieuwe werk van Verstockt is ook een knipoog naar de impressionisten en de klankenwereld van Claude Debussy. In Wijnegem en Gent krijgt het concert daarom nog een coda in de vorm van de SEQUENZA II van Luciano Berio, de meest impressionistische uit de reeks.

programma/
Kaija Saariaho (Lichtbogen, 1986)
Daan Janssens (…Sans rien dire…, 2019)
Serge Verstockt (Les Nymphéas digitales, première 2022)
Luciano Berio (Sequenza II, 1963)

bezetting/
Koen Kessels (dirigent)
Mireille Capelle (mezzosopraan)
Karin de Fleyt (fluit)
Peter Merckx (klarinet)
Stijn Saveniers (cello)
Marc Tooten (altviool)
Geert Callaert (piano)
Gaetan La Mela (percussie)
Mathilde Wauters (harp)
Peter Swinnen (elektronica)
Lars Morren (geluid)
Istvan Leel-Össy (beeld)
Gregor Van Mulders (techniek)

productie/
HERMESensemble & ChampdActionKalender

19/10/2022 DE SINGEL
30/10/2022 Transit Festival
27/04/2022 Wijnegem Het Kanaal 20:00
29/04/2022 De Bijloke - Gent 20:00

© 2004-2023 ChampdAction