ChampdAction Logo

Water Percussie concerto (Tan Dun)

 Antwerp Symphony Orchestra

 Licht en geluid: Lars Morren ism ChampdAction

  


  

Water is essentieel en beweegt sinds jaar en dag zowel wetenschappers, ?losofen als artiesten tot onderzoek, theorieën en kunst. Bed?ich Smetana is niet de eerste, maar waarschijnlijk wel de bekendste componist die zijn muziek liet kabbelen als een rivier: zijn symfonisch gedicht over de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, is nog steeds met recht zijn populairste werk. Benjamin Britten richtte zich tot de zee en verklankte ze sprekend in vier gedaantes tijdens zijn orkestrale Four Sea Interludes uit de opera Peter Grimes. Meer recent is het milieuactivistische Toward the Sea voor alt?uit, harp en strijkorkest: de Japanse componist Toru Takemitsu steunde hiermee de strijd tegen walvisvangst. Dirigent-componist Tan Dun gaat een stap verder en maakt van water een muziekinstrument in zijn Water Concerto. De titel mag letterlijk genomen worden: de solopercussionist ruilt de slagvellen in voor wateroppervlakken tijdens dit bijzondere spektakel, gedirigeerd door de componist zelf.

 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door

 

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius. 

 

 

TAN DUN

Rol
 
gastdirigent

 

 

Tan Dun werd geboren in 1957 in een dorp in Changsha in de Chinese provincie Hunan. Als kind was hij gefascineerd door de rituelen en ceremonies van de sjamaan van het dorp, die meestal op muziek werden gezet met natuurlijke objecten zoals rotsen en water. Door de verboden die tijdens de Culturele Revolutie werden uitgevaardigd, werd hij ontmoedigd om muziek te maken en werd hij als rijstplanter naar de Huangjin commune gestuurd. Hij sloot zich aan bij een ensemble van andere commune bewoners en leerde traditionele Chinese snaarinstrumenten bespelen. Na een veerbootongeluk waarbij verschillende leden van een operagezelschap van Peking om het leven kwamen, werd Tan Dun ingeschakeld als violist en arrangeur. Dit eerste succes leverde hem een plaats in het orkest op en van daaruit ging hij in 1977 studeren aan het Centraal Conservatorium voor Muziek in Beijing. Tijdens zijn verblijf aan het Conservatorium kwam Tan Dun in contact met componisten als Toru Takemitsu, George Crumb, Alexander Goehr, Hans Werner Henze, Isang Yun en Chou Wen-Chung, die allen zijn gevoel voor muzikale stijl beïnvloedden. Kalender

15/02/2020 Koningin Elisabethzaal Antwerpen 20:00

© 2004-2023 ChampdAction