ChampdAction Logo

CalendarSeason 2014—2015November

Oboe Concerto (Empty Mind I)

Oboe Concerto (Empty Mind I)

28/11/2014 (20:00 - )

deSingel Antwerpen

OBOE CONCERTO (EMPTY MIND I) werd gecomponeerd in opdracht van deFilharmonie in 2014.

In 2013 maakte Wim Henderickx al EMPTY MIND I voor hobo en elektronica voor dezelfde solist, Piet van Bockstal. Dit werk ging in première in Lausanne in Zwitserland.
Beide composities zijn geïnspireerd op de minimalistische kunst van Agnes Martin. De elektronica is zeer belangrijk in dit werk en werd gerealiseerd in samenwerking met ChampdAction/Studio. De hoboïst beweegt zich in de ruimte en ook het orkest krijgt een alternatieve opstelling.

Wim Henderickx wil heel graag nieuwe, gedurfde wegen bewandelen met het symfonisch orkest.
Dit is zijn eerste opdrachtwerk als ARTIST IN RESIDENCE bij deFilharmonie.

Het werk bestaat uit 6 grote delen (5+ 1), die in willekeurige volgorde uitgevoerd kunnen worden; hoofddoel van de componist was tijd en ruimte open te breken. Hij maakte de combinatie tussen de open vorm (met een vrije volgorde van de verschillende delen) en de gesloten vorm (met een duidelijk afgebakende partituur). In elk deel is er een strikt gecomponeerd gedeelte dat een continuïteit weergeeft en daartussen een aantal vrije passages waarbij het materiaal een eigen traject mag maken - gekozen door de solist op dat moment - waardoor een discontinuïteit ontstaat. 

Een strikt gecomponeerde melodie, gebaseerd op een grote belangstelling voor microtonaliteit, wordt meermaals onderbroken door deze vrije onderdelen met uitgebreide technieken op de hobo, zoals o.a. multiphonics, glissandi e.d.

De elekronica bestaat enerzijds uit een harmonische drone (een klanktapijt) die in de verschillende lagen wordt weergegeven, anderzijds wordt de klank van de hobo live gemanipuleerd waardoor er een uitgebreid harmonisch spectrum ontstaat, gebaseerd op enkel de tonen van dit solo instrument. Een derde belangrijk gegeven in de elektronica is despatialisatie, waardoor de klank via geometrische patronen de volledige ruimte vult. Het spatiale (het ruimtelijke) in dit werk wordt ook versterkt door de opeenvolgende delen op verschillende plaatsen in de ruimte te laten uitvoeren.

Delen:
I: Awakening
II: Without desires
III: Ecstasy
IV: Contemplation
V: Secret glance
Epilogue

© 2004-2022 ChampdAction