ChampdAction Logo

BIOGRAFIE


ChampdAction is een productiehuis voor actuele muziek met  een grote openheid naar andere kunstdisciplines zoals beeldende kunst, videokunst, theater en dans. Radicale artistieke keuzes stonden en staan hierbij voorop. Eén van de wezenskenmerken van
ChampdAction is dat de organisatie  zich steeds blijft vernieuwen en ook vandaag een voortrekkersrol blijft spelen in het intussen drastisch veranderde muzieklandschap. ChampdAction resideert al acht jaar in Kunstcampus deSingel in Antwerpen, waar het ChampdAction/Studio  - de voormalige opnamestudio van Radio 2 - betrekt.


ChampdAction werd in 1988 opgericht door de Antwerpse componist Serge Verstockt en vormde het eerste Vlaamse structureel gesubsidieerde ensemble, dat zich uitsluitend op hedendaagse muziek focuste. ChampdAction beantwoordde aan de nood om hedendaagse muziek professioneel te kunnen uitvoeren. Van bij zijn ontstaan had het ensemble een sterke band met het internationale kunstencentrum deSingel. Deze samenwerking werd in de loop der jaren nog hechter en zal ook in de toekomst verder worden geïntensifieerd. Het nieuwe gebouw, waarmee het bestaande complex van deSingel recent werd uitgebreid, creëert nieuwe mogelijkheden op het domein van onderzoek, productie, uitvoering en kruisbestuiving met andere kunstenaars.

De voorbije 20 jaar concerteerde ChampdAction op zowat alle grote internationale en nationale podia, zowel in grote als kleine formaties, met multidisciplinaire en installatieprojecten.. De laatste jaren evolueerde het ensemble op een organische wijze in de richting van een flexibel productiehuis voor hedendaagse muziek met een sterke focus op het gebruik van elektronica en nieuwe media enerzijds en het samenwerken met musici vanuit verschillende achtergronden en met kunstenaars uit andere disciplines anderzijds. Deze benadering blijkt erg vruchtbaar en verrijkend te zijn voor componisten, uitvoerders en kunstenaars en veronderstelt een andere aanpak. Niet alleen de finaliteit van een uitvoering is belangrijk, maar ook het proces ernaartoe, de educatieve werking, de ontwikkeling van software en elektronica en alles wat met post-productie en archivering te maken heeft. Het is door de connecties te leggen tussen al deze verschillende deelaspecten, dat het artistieke proces steeds voortgestuwd wordt .

Om de steeds complexere structuur en werking van ChampdAction bevattelijk te vertalen naar partners en publiek hanteert de organisatie vanaf dit seizoen zes grote categorieën, waarbinnen de verschillende aspecten en projecten een plek krijgen, maar sommige projecten zijn niet in hokjes te vatten en resulteren onder meerdere categorieën.

Enkele in het oog springende projecten in 2008 - 2009 waren een samenwerking met Blindman saxofoonkwartet rond de muziek van James Tenney (najaar 2008) én creaties van Eric Sleichim en Serge Verstockt, een tournee met Einstein on the Beach van Phil Glass ism Collegium Vocale (september-oktober 2008), een nieuwe editie van LAbO  (schooljaar 2008 - 2009) en concerten rond centrale gast Serge Verstockt op November Music.

Van januari 2008 tot december 2011 ondersteunde ChampdAction het gitaarkwartet ZWERM zowel op zakelijk als op artistiek vlak. Binnen productiehuis ChampdAction kreeg het gitaarkwartet de kans om te groeien en een breed internationaal netwerk op te bouwen. Na vier jaar vaart het kwartet nu zijn eigen koers. Deze ervaring inspireert ChampdAction om vanaf 2012 nog meer jong talent binnen te halen om hen kansen te bieden die zij op eigen houtje niet zouden kunnen realiseren : oa Nico Couck, Takao Hyakutome , R-Naakt-I, 64Feet ea.

In september 2009 ging de nieuwe productie VOIX INSTRUMENTALISEE van Serge Verstockt in première.  Later op het seizoen bracht ChampdAction een hommage aan Luc Brewaeys ter ere van diens vijftigste verjaardag. Hiervan verscheen inmiddels een cd op het label Et'cetera.  Overige in het oog springende projecten waren een editie van TIME CANVAS in M HKA, een nieuwe compositie van Serge Verstockt voor harmonieorkest en ChampdAction en THE SINKING OF THE TITANIC, een productie rond de muziek van Michael Nyman en Gavin Bryars waarmee werd getoerd in binnen- en buitenland : oa Gergiev festival Rotterdam.

In 2013 ging Hold Your Horses - Grand opera de trash in première in deSingel in Antwerpen in het kader van Opera XXI. Deze eerste opera van Verstockt gaat de brute confrontatie aan met een fragmentarische wereld die balanceert tussen virtualiteit en realiteit. Op het libretto, vrij naar de 198 Methods of Nonviolent Action van Gene Sharp, flirten assemblages van natuur en cultuur met diva's en avatars.


© 2004-2015 ChampdAction